Pentru că mulţi dintre studenţii la Drept visează să păşească, după terminarea studiilor universitare, pe treptele avocaturii şi având în vedere abundenţa curiozităţilor referitoare la acest aspect, ne-am propus să aflăm mai multe informaţii despre procesul de recrutare în urma căruia un tânăr student îşi poate împlini visul de a deveni avocat. Care sunt aşteptările angajatorilor de la studentul de azi, care sunt principiile de la care avocatul de mâine nu trebuie să se abată şi care sunt oportunităţile pe care ţi le poate oferi un internship? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care au avut amabilitatea să ne răspundă doamnele avocat Alina Stancu Bîrsan (Partner PeliFilip) şi Monica Stătescu (Senior Associate PeliFilip).

  1. Ce aşteptări aveţi de la un student pe perioada unui internship la PeliFilip?

Ne dorim ca studenţii care vin la noi peste vară  să fie entuziaşti, curioşi şi dornici de a învăţa lucruri noi. Am gândit internshipul ca o perioadă de descoperire şi cunoaştere, care să îi ajute pe studenţi în alegerea unei cariere profesionale în viitor şi care să rămână o amintire plăcută şi dragă a începuturilor lor ca jurişti.

2. Care consideraţi că sunt principiile de la care un jurist nu trebuie să se abată niciodată?

Echitate, loialitate şi etică profesională.


Alina Stancu Bîrsan, Partner PeliFilip


  1. Ce obiective şi ce aşteptări ar putea avea un student referitor la activitatea sa în cadrul unui internship la o societate de avocatură? Cum se desfășoară, mai exact, internship-ul în cadrul PeliFilip?

Am creionat obiectivele PeliFilip Summer School având în vedere atât aşteptările studenţilor, cât şi dezideratele noastre cu privire la internship. Din perpectiva studenţilor,  obiectivul este de a le oferi o experienţă cât mai apropiată de ce înseamnă să fii avocat junior la PeliFilip, de a avea oportunitatea de a ne cunoaşte echipa şi ariile de practică şi de a le oferi informaţiile relevante pentru a putea decide dacă doresc să urmeze o carieră în avocatură şi, poate, chiar să ne devină colegi. Pe de altă parte, pentru noi este important să îi cunoaştem pe studenţi, să le testăm cunoştinţele şi aptitudinile şi , în final, să ne decidem dacă dorim să le propunem să ni se alăture pe termen lung.

Pentru a atinge aceste obiective organizăm diferite evenimente pentru studenţi: prezentări ale ariilor de practică, concursuri, training-uri pe aspecte de practică juridică, dar şi administrative, teambulding-uri şi evenimente-surpriză. Fiecare student devine un membru total integrat şi activ al echipei, împarte un birou cu avocaţi PeliFilip şi îndeplineşte lucrări profesionale de aceeaşi complexitate ca un avocat junior.

De altfel, la finalul internship-ului, noi facem oferte de angajare studenţilor care ne-au impresionat pe parcursul stagiului. Suntem mândri să spunem ca  de multe ori ne atingem  efectivul anticipat de juniori absolvenţi pentru anul urmator exclusiv din rândul studenţilor care au participat la Summer School.

  1. Un student de nota 10 este prezumat absolut a fi un viitor practician desăvârşit sau este o relaţie parte-întreg?

Nu aplicam niciodata şabloane şi nici calcule matematice în evaluarea studenţilor. Bineînţeles că ne uităm la note şi le acordăm o anumită greutate – ele reflectă de cele mai multe ori nivelul cunoştintelor, precum şi consecvenţa, disciplina şi puterea de muncă pe termen lung a studentului, calităţi pe care noi le apreciem. Calitatea unui avocat este, însă, dată de mult mai multe aspecte decât suma cunoştinţelor strict juridice. Este însă adevărat că fără cunoştinţe temeinice de drept nu poate exista performanţă.


Monica Stătescu, Senior Associate PeliFilip


  1. Fiecare student la Drept s-a întrebat măcar o dată care este ramura de drept în care va fi cel mai bun în viitoarea activitate profesională. Cum afli în practică când este “perfect match”?

Unul din principiile de bază ale PeliFilip Summer School este că studenţii nu sunt alocaţi exclusiv unui department sau unei arii de practică, ci pot angaja task-uri de la orice avocat al firmei. Summer School este organizat astfel încât să încurajeze interacţiunea fiecărui student cu cât mai multe domenii pentru a îi permite să descopere ce îi place mai mult, la ce se pricepe cel mai bine, chiar în practici de care nu a mai auzit sau despre  care nu a învăţat la facultate.

Organizăm evenimente special pentru familiarizarea studenţilor cu toate specializările şi echipele de avocaţi care le formează: prezentări ale fiecărei arii de practică, ieşiri la prânz si teambuildings cu membrii diverselor practici, pentru a permite fiecărui student să decidă unde este “perfect fit” pentru el.

  1. Vi s-a întâmplat ca studenţii aflaţi în internship să vă ofere o soluţie inovativă într-o speţă complicată?

Sigur, chiar solicităm de multe ori opinia studenţilor cu privire la speţe complicate. Tocmai pentru că au fost mai puţin expuşi la practică, studenţii sunt eliberaţi de idei preconcepute şi soluţii prestabilite, iar noi apreciem foarte mult creativitatea.



  1. Cât de grea este trecerea pentru un student de la teoria învăţată pe băncile facultăţii la practica uneori dură?

Depinde de student :). Diferenta intre cele două poate fi destul de mare, însă ţine de fiecare să se adapteze şi să îşi ajusteze aşteptările la realitate. Noi încercăm să facilităm cât se poate de mult trecerea de la statutul de student la cel de tânăr avocat prin activităţi de mentorat, sprijin şi consultare de care beneficiază avocaţii noştri juniori.

  1. Ce sfat aţi avea pentru un absolvent al Facultăţii de Drept aflat la începutul carierei?

Să îşi aleagă cu grijă locul, echipa si mentorii cu care porneşte la drum şi să nu piarda niciodată entuziasmul si setea de cunoaştere specifică începutului de carieră.

  1. În concret, cum pot aplica studenții pentru a efectua un stagiu la PeliFilip și care va fi procesul de selecție? Ce urmăriți exact la un student?

Dacă doresc să aplice pentru stagiul nostru, studenţii sunt invitaţi să trimită până pe 20 martie 2017, la adresa [email protected]:

  • CV-ul lor (în română sau engleză);
  • notele obţinute la examenele de la facultate (nu neapărat foaia matricolă); şi
  • dacă doresc, o scrisoare de intenţie sau orice alte materiale despre ei pe care le consideră relevante.

Interviurile vor începe pe 27 martie 2017 – vom suna noi pentru programare. Nu este nevoie să recitească tratatele de drept înainte de interviu. Chiar dacă s-ar putea să discutăm şi aspecte juridice, ne interesează mai mult cum gândesc şi cum îşi prezintă ideile, nu căutăm neapărat un răspuns corect.

Căutăm studenţi bine pregatiţi profesional (notele contează, dar, cum spuneam, nu avem şabloane sau criterii de medii pre-stabilite), dinamici, cu interese diverse, cu care să ne potrivim în mod natural şi care să împărtăşească valorile noastre.

  1. Ce așteptări aveți de la parteneriatul cu Asociația Studenților în Drept și cum credeți că s-a desfășurat acesta până în prezent?

Suntem bucuroşi şi mândri că suntem parteneri ASD. Credem că acest parteneriat a fost extrem de benefic pentru PeliFilip în efortul şi dorinţa noastră de a ne apropia şi de a cunoaşte mai bine studenţii la Drept. În 2016 am realizat împreună cu ASD evenimente care s-au bucurat de un real succes printre studenţi şi avem planuri mari şi pentru acest an. Apreciem în mod special faptul că ASD vine mereu cu idei noi şi interesante şi ne impulsionează să devenim din ce în ce mai activi în relaţia noastră cu studenţii.

Miruna Stoian, grupa 417